Met het winterse weer van deze week is het maar lastig voor te stellen. Maar de eerste knopjes verschijnen al weer aan de bomen, de eerste nestjes eenden worden geboren en langzamerhand worden de dagen weer langer. Het voorjaar komt er aan!

En iedereen weet: het voorjaar is hét tijdstip voor de grote schoonmaak. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Het voorjaar is een geweldig tijdstip om de handen uit de mouwen te steken en je groene vingers aan het werk te zetten. In deze blog, vijf tips die jouw tuin klaar maken voor het nieuwe seizoen.

Vuile veranda

Mijn eigen veranda is op het noorden georiënteerd, en daarom dikwijls bedekt met een dikke laag mos. In het verleden heb ik agressieve chemicaliën tegen onkruid geprobeerd, maar zou dat niet aanbevelen. Naast het feit dat dergelijke stoffen niet goed zijn voor het milieu, was het goedje maar weinig effectief. Het mos kleurde alleen bruin. Schrobben met een harde borstel werkte beter. Als je je veranda hebt ontdaan van mos, is het tijd om het hele oppervlak te poetsen. Een emmer warm water, zeep en grote bezem werkt goed. Maar je kan natuurlijk ook de buurman met een hogedrukspuit om hulp vragen.

Gezond grasperkje

Vervolgens is het tijd om het groen in je tuin eens op te krikken. Vele grasperkjes zullen gedurende winter bruin kleuren en kale plekken krijgen. Het voorjaar is een geweldige tijd om nieuw gras in te zaaien op lege plekken. Nadat je geduldig hebt gewacht tot het gras is terug gegroeid, zul je regelmatig het gras moeten maaien. Hiermee stimuleer je de groei van het kersverse gras. Ook kun je je grasperkje voorzien van extra voeding.

Overwoekerend onkruid

Soms lijkt in huis rommel en stof te groeien. In je tuin gebeurt dat net zo goed, in de vorm van onkruid. Een grote schoonmaak is daarom essentieel. Raap takken uit de tuin op, verwijder dode bladeren en planten van het vorige seizoen. Vervolgens is het tijd om het onkruid aan te pakken. Als je dit met de hand gaat doen, zorg dan dat je dit doet op een moment dat de aarde goed nat is. Daarmee trek je de plant makkelijker met kluit en al uit de grond. Ook kan het nuttig zijn met een hark de aarde wat losser te maken.

Opfrissen van tuinmeubelen

Ook zal je een blik moeten werpen op het meubilair in je tuin. Idealiter berg je ’s winters je tuinmeubels op in een opbergbox tuin schuurtje of bedekt met een zeil. Heb je je tuinmeubel in de winter gewoon in de tuin laten staan? Dan zal dit om een forse schoonmaak vragen.

Verwelkom de vogels

Nu je tuin weer helemaal opgefrist is, is het tijd om wat leven in de brouwerij te brengen! Schaf vogelhuisjes aan en plaats voederhuisjes. Vergeet de laatste niet zo nu en dan schoon te maken. Een vuil voederbakje kan schadelijke bacteriën overbrengen op de vogelpopulatie in je tuin.

Dus ga je binnenkort aan de slag met de grote voorjaarsschoonmaak? Vergeet dan je tuintje niet mee te nemen!