Kerst met kinderen is heel anders dan met alleen volwassenen. Volwassenen kan je gewoon met z’n allen aan een chic diner zetten met lekkere wijnen en dan zijn ze tevreden. Kinderen hebben niet zo’n lange spanningsboog en een kerstdiner kan erg lang voor ze duren. Daarnaast lusten ze niet alles en zijn ze nog niet zo oplettend met kerstkaarsjes, scherpe messen, enzovoort. Veel dingen om aan te denken dus… Gelukkig heb ik in deze blog alles waar je aan moet denken en op moet letten op een rijtje gezet!

Verveling

Allereerst zijn kinderen veel sneller verveeld dan volwassenen. Volwassenen kunnen uren kletsen natuurlijk en kinderen hebben die spanningsboog gewoonweg nog niet. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de kids bezig te houden, zodat jullie als volwassenen ongestoord kunnen dineren. Een van de dingen die ik altijd doe, is ervoor zorgen dat er genoeg kleurspullen op tafel liggen. Zo kunnen ze, als ze aan tafel willen zitten, lekker met z’n allen kleuren. Daarnaast laat ik de kinderen vaak tussen de gangen van tafel en lekker wiien, film kijken of bordspelletjes spelen. Tot slot zorg ik ervoor dat het diner van de kinderen niet zo uitgebreid is, zodat er veel speeltijd is en weinig tijd dat ze aan tafel hoeven zitten.

Veiligheid en schoonmaak

Daarnaast zijn kinderen natuurlijk nog niet zo oplettend als volwassenen. Allereerst is het daarom belangrijk dat je let op de veiligheid van de kinderen. Ik zorg altijd dat ik de kaarsjes bij de volwassenen heb staan. Ook doe ik voor de kinderen nooit een gourmetplaat of fonduepot, omdat dit alleen maar zorgt voor meer risico’s. Als ik toch met z’n alle wil gourmetten, zorg ik dat er tussen de kinderen volwassenen in zitten. Misschien niet ideaal met kletsen, maar ook wel weer heel gezellig. En als de kinderen van tafel zijn, schuif je als volwassenen gewoon naar elkaar toe! Daarnaast knoeien kinderen natuurlijk super veel. Dit is gelukkig allemaal opgelost met gecoat tafellinnen. Dit kan je makkelijk tussen de gangen afnemen met een doekje en hoeft niet per se elke keer gewassen worden. Ideaal!

Eten

Tot slot iets dat voor de meeste mensen het moeilijkst is: het eten. Ik adviseer mensen altijd om het zo simpel mogelijk te houden. Kinderen lusten nou eenmaal vaak geen dure oesters en verse vis, en je maakt ze nog het gelukkigst met gewoon frietjes en kroketjes. Als je het simpel houdt, heb je ook veel meer tijd om voor het diner voor de volwassenen te zorgen. Het voorkomt dus heel veel stress! Als je toch een beetje een ‘dinertje’ ervan wil maken voor de kinderen, kan je bijvoorbeeld kiezen om een klein voorafje van een soepje te doen, als hoofdgerecht kroketjes en aardappelpuree en als toetje een mooi opgemaakt bolletje ijs. Zo hebben zij ook een gangendinertje, maar wel iets wat ze sowieso lekker vinden!